Uzmanlar, fazla miktarda şeker tüketildiğinde kan şekerinin hızla yükseldiğine dikkat çekerek, vücutta yüksek miktardaki insülinin, tüketilen şekerin yağ olarak depolanmasına neden olduğunu söylüyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, karaciğer yağlanmasının eskiden ileri yaşlarda ve genellikle obez kişilerde görüldüğünü belirterek, “Artık sağlıksız beslenme, şeker tüketimi ve mısır şuruplu atıştırmalık tüketimi nedeniyle çocuklarda da görülebiliyor.” dedi.
Üsküdar NPİSTANBUL Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenmeli konusunda bilgiler verdi.
“Yağ birikimi esas olarak karın bölgesini etkiler.”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Ramazan Bayramı'na “şeker bayramı” denildiği için bayramda tatlı tüketimini abartmakta sakınca görmeyebileceğini söyledi. “Ancak tek öğünde yüksek miktarda şeker tükettiğinizde kan şekeri seviyeniz hızla yükselir ve pankreastan insülin salgılanarak şeker artışını normal seviyelere getirir. Bu mümkündür. Vücutta yüksek düzeyde insülin bulunması mümkündür. Yediğiniz şekerin yağ olarak depolanmasına neden oluyor.''Bu yağ birikimi esas olarak karaciğer gibi önemli iç organlarımızın bulunduğu karın bölgesini etkiliyor'' dedi.
“Kuru meyve kan şekerini şeker kadar yükseltmiyor.”
Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, tek öğünde yüksek miktarda şeker, şekerli gıdalar ve çikolata tüketmenin vücutta insülin direncine ve tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması, obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıklıyor. Kurutulmuş meyveleri tercih edebilirsiniz. “Bu gıdaları tüketmek bağırsak sağlığına daha olumlu etki yapacak, potasyum gibi mineralleri sağlayacak, kan şekerini şeker kadar yükseltmeyecektir.” Bilgilerini paylaştı.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit de özellikle bayramlarda çocukların şeker tüketimine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Örneğin karaciğer yağlanması hastalığı ileri yaşlarda ve genel olarak obez kişilerde ortaya çıkarken; Sağlıksız beslenme, şeker tüketimi, mısır şuruplu atıştırmalıkların tüketilmesi nedeniyle artık çocuklarda da görülebilmektedir. Bu nedenle çocuklarda şeker ve çikolata tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir.
Hiç tüketmemek çocuğu sosyal hayattan uzaklaştıracak, arkadaşlarıyla iletişimini zorlaştıracak ve mutsuz edecekse bu noktada miktarı sınırlamakta fayda var. Bu gibi durumlarda çocuklar her sağlıksız besin tükettiklerinde sağlıklı besin tüketme ihtiyacına kapılabiliyorlar. “Çocuklara ödül olarak çikolata gibi şekerli yiyecekler sunmamakta fayda var.”
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–