Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin – SAĞLIK

Daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için beslenmenizde meyve ve sebze dengesini korumak önemlidir.

Brokolinin lif ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden tam anlamıyla faydalanmak için uzun süre pişirilen brokoli 5 dakikadan fazla pişirilmemelidir. %60 oranında vitamin ve besin kaybına neden oluyor. “Bu kaybı önlemek için pişirme süresi kadar pişirme yöntemi de önemli; Buharda pişirme veya haşlama seçeneklerinden birini tercih etmelisiniz.”

Brokoli'nin guatr içeren bir besin olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şunları söyledi: “Goitrojenik besinler vücudun iyot kullanma yeteneğini engellediği için kişinin tiroid fonksiyonlarını bozabilir. Özellikle tiroid nodülü olan kişilerin çiğ brokoli tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Brokoli aynı zamanda yüksek miktarda K vitamini içerdiğinden kanın pıhtılaşmasına da yardımcı oluyor. Bu nedenle antikoagülan kullananların tüketecekleri brokoli miktarını doktorlarına danışmaları gerekiyor.”

Brokoli'nin 8 faydası

Beslenme ve diyet uzmanı Derya Eren, haftanın 2 günü brokoli yemenin 8 faydasını şöyle paylaştı:

  • K vitamini ve kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler.
  • Antioksidanlar açısından zengindir. Vücudu serbest radikallerden koruyarak oksidatif stresi azaltır.
  • İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanları sayesinde göz sağlığını güçlendirir.
  • Biyoaktif bileşenleri sayesinde kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle meme, prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
  • C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci arttırır.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır ve ciltteki kırışıklıkları önler.
  • Sindirim sürecini düzenleyen ve kabızlık riskini azaltan lif açısından zengindir. İyi bir lif kaynağı olduğundan şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
  • Kalp sağlığına iyi gelir.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir