Dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilindiğini belirten KBB uzmanı Opr. Ali Rıza Gökduman, “Canlandırıcı ve lezzetli dokusu ve sağlığa olan etkileriyle her yaştan insanın sevgisini kazanan dondurmanın tüketiminde bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor.”
“SERİNLEME KEYFİNİ SAĞLIK RİSKİNE ÇEVİRMEYİN”
Opr, dondurmanın yüksek su içeriği nedeniyle canlandırıcı bir etkiye sahip olduğunu söyledi. Ali Rıza Gökduman, şunları söyledi: “Vücudun kaybettiği suyu özellikle sıcak havalarda telafi etmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Çok soğuk dondurma yemek, boğazda ani bir soğuk şokuna neden olabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. “Bu nedenle dondurmayı yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemli” dedi.
“BOĞAZ SAĞLIĞI İÇİN SICAK SU İÇMEK ÖNEMLİ”
Opr, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin miktarı olduğunu vurguladı. Gökduman, “Dondurmanın hemen ardından soğuk su içmek yerine oda sıcaklığında su içmek boğaz sağlığı açısından daha uygun olacaktır. “Soğuk dondurmanın ardından soğuk su içmek boğazınızda ani sıcaklık değişikliklerine neden olabilir ve bu da boğazın tahriş olmasına neden olabilir” dedi.
“DONDURMA TÜKETİMİNİN NEDEN OLABİLECEĞİ 5 SAĞLIK SORUNU”
Opr. Dr. Gökduman, dondurma tüketiminden doğrudan veya dolaylı olarak doğabilecek rahatsızlıklarla ilgili şunları söyledi: “Farenjit (boğaz iltihabı): Soğuk yiyeceklerin farenjiti tetiklediğine dair doğrudan bir kanıt yoktur, ancak boğaz ağrısı olan kişiler soğuk yiyeceklerden rahatsız olabilirler. Dondurmak farenjit semptomlarını daha belirgin hale getirebilir.
Tonsillit (bademcik iltihabı): Dondurma ve diğer soğuk yiyecekler bademcik iltihabı olan kişilerde semptomları daha da kötüleştirebilir. Bu, artan ağrı ve yutma güçlüğü olarak ortaya çıkabilir.
Soğuk algınlığı ve grip: Dondurmanın kendisi doğrudan soğuk algınlığına veya gribe neden olmaz çünkü bu hastalıklara virüsler neden olur. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk gıdaların tüketilmesi rahatsızlığa neden olabilir ve bazı kişilerde enfeksiyonlara yatkınlığı artırabilir.
Boğaz tahrişi: Soğuk yiyecekler, özellikle dondurma, bazı kişilerde boğaz tahrişine neden olabilir. Bu, boğaz ağrısını artırabilir veya mevcut bir boğaz enfeksiyonunu daha rahatsız edici hale getirebilir.
Mukus üretimi: Süt ürünleri bazı insanlarda mukus üretimini artırabilir. “Artan mukus boğaz rahatsızlığına neden olabilir ve öksürük veya tıkanıklık semptomlarını kötüleştirebilir.”
“Enfeksiyon ve Soğuk Algınlığı Riskine Dikkat Edin”
Dondurmanın, doğru ve makul miktarda tüketildiği takdirde hoş ve ferahlatıcı bir tatlı olabileceğini belirten Gökduıman, şöyle konuştu: “Ancak boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin dondurma tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Dondurmanın tadını çıkarırken sağlığınızı korumayı unutmayın. “Yavaş, kontrollü tüketimle hem tazeliğin hem de sağlığın tadını çıkarabilirsiniz.” (İHA)