Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir ve dünyada en çok rakı tüketilen ülke Türkiye’dir.
Yapılan araştırmaya göre rakı tüketimi dünyada en çok Türkiye’de yapılmaktadır. Aynı listede yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Fransa, İspanya ve Portekiz olmuştur.
Rakı benzeri birçok içki, Yunanistan, Bulgaristan ve Akdeniz çevresindeki bazı ülkelerde tüketilmektedir:[9]
Bulgaristan‘da sert ve etkili meyve rakıları vardır. Su katınca beyazlamayan sarımtrak renklidir ve genellikle erik ve üzümden yapılır. Bulgar rakısı piyasada Mastika, Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir. %37 alkol oranına sahip olan bu rakılar Türk rakısına kıyasla daha tatlı, çabuk sarhoş yapar.
Yunanistan‘da ise yaş üzümden üretilen benzer bir içkiye uzo; anasonlu ve kurum üzüm sumasından yapılan sert, tatlı bir içkiye ise tsipouro (çipuro) denir. Sakız aromalı olan uzo’ya ise Balkanlardakiyle aynı isim olmakla birlikte Yunanistanda “mastika” denir. Türk rakısı, kullanılan anason çeşidinin daha az olması ve genelde alkol oranının fazla olması ile uzo’dan ayrılır.
Makedonya‘da üzümden ve anasonsuz olarak sarı ve beyaz çeşitleriyle üretilir ve mastika denir. Türkiye’de özellikle Akdeniz bölgesinin doğusunda üretilen boğma rakıyla benzerlikler göstermektedir. Makedonya’daki Türkler arasında ise sarı rakı popülerdir. Sarı rengini meşe fıçısından ya da içerisine renk ve aroma versin diye atılan meşe çubuklardan alır. Arnavutluk’ta ise Makedon rakısına benzer anasonsuz olarak üretilir ancak sarı olanı popüler değildir.
Balkan ülkeleri dışında Fransa, İspanya ve Portekiz‘de bu içkinin genel adı anis veya pastis’tir. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldıklarında kirli sarı-beyaz renk alırlar. İtalya‘da sambuca ve Slavca da ise düziko denir.
Kaynak: Sputnik Rusya